Istoric

"Primele informaţii legate de existenţa spitalului au fost culese de către Dr. Silviu Cărăuşu din declaraţiile personalului care a lucrat în prima jumătate a secolului trecut, nefiind atestate documentar.

1813: pe terenul actualului spital funcţiona o unitate medicală construită din barăci, în care erau izolate cazurile de holeră, boală ce bântuia în Galaţi la acea vreme

1864: s-a construit pavilionul central cu un singur nivel, la care în 1875 s-a adăugat o aripă pentru izolarea cazurilor de dalac, difterie, tetanos, meningite.

Primele atestări documentare datează din 1879, în colecţia de documente "Convenţiile spitalului" aparţinând Dr. Serfioti, aflate la Arhivele Statului Galaţi:

1879: "se înfiinţează 5 paturi pentru boli contagioase într-un pavilion" în structura Spitalului "Elisabeta Doamna"- Caritatea Gălăţeană, care cuprindea în total 60 paturi (25- boli sifilitice, 10- boli curente, 8- femei lehuze, 4- alienaţi, 8- infirmi, 5- boli contagioase)

6 septembrie 1879: Secţia de boli contagioase funcţionează în pavilionul VII al Spitalului "Elisabeta Doamna"

1908: serviciul de boli contagioase se mută în locaţia actuală , ca o anexă a Spitalului "Elisabeta Doamna"

Documentele Arhivelor Statului din inventarul spitalului numit "Izolarea", datate 1893-1948 menţionează:

1924: existenţa Spitalului "Izolarea" pentru boli molipsitoare, situat pe strada Traian, în care au fost îngrijiţi 1256 bolnavi

1935: construirea etajului la pavilionul central pentru izolarea bolnavilor de scarlatină

1941: structura spitalului care cuprindea 150 paturi pentru contagioşi şi 50 paturi pentru boli dermato-venerice

Arhiva spitalului conţine documentele ultimilor 50 ani:

1.07.1949: Spitalul Izolarea trece în subordinea comitetului provizoriu al Sfatului Popular al Municipiului Galaţi sub denumirea de "Spitalul de Stat nr. 2"

1.12.1955: Ia fiinţă "Spitalul unificat nr.3", prin unificarea "Spitalului de Stat nr. 2" cu "Spitalul Dermato-venerice", ca urmare a deciziei Sfatului Popular Regional Galaţi

20.08.1956: Se înfiinţează o secţie de psihiatrie în cadrul "Spitalului unificat nr. 3"

8.05.1972: Decizia nr. 290 a Consiliului Popular Judeţean Galaţi înfiinţează "Spitalul de Boli Infecţioase Municipal nr.3", prin transferarea secţiilor dermato-venerice şi psihiatrie la Spitalul Municipal Nr.1

14.10.1996: Denumirea spitalului se schimbă în Spitalul de Boli Infecţioase "Sf. Cuv. Parascheva" Galaţi, după sfinţirea anexei "Internări" a pavilionului central A şi alegerea Sf. Cuv. Parascheva ca ocrotitoare a lăcaşului medical 1.04.2003: Secţia dermato-venerice revine în administraţia Spitalului "Sf. Cuv. Parascheva", ca urmare a restructurării unităţilor medicale cu paturi din subordinea Ministerului Sănătăţii.

In prezent, spitalul dispune de 220 de paturi şi asigură diagnosticul şi tratamentul de specialitate pentru boli febrile, boli infecţioase bacteriene, virale, micotice şi parazitare cu toate localizările (inclusiv hepatite, meningoencefalite, pneumonii, boli diareice, HIV/SIDA), boli cu transmitere sexuală, boli dermatologice".

Informatii publicate de Dr. Manuela Arbune cu ocazia aniversării a 125 de ani de la atestarea specialităţii de boli infecţioase în Galaţi

„Nu te întoarce de la cei ce plâng, şi întristează-te cu cei întristaţi. Nu te teme a cerceta pe bolnavi că pentru aceste fapte vei câştiga iubirea" (Sfânta Scriptură - Sir. 7, 35-36)