CE ESTE CAMERA DE GARDA

   Camera de gardă din cadrul spitalului este structura care asigură în exclusivitate tratamentul cazurilor urgente sau care necesită intervenţie imediata de stabilirea a diagnosticului şi tratamentului.

   Când trebuie să mergeţi

   Este bine să vă adresaţi Camerei de Gardă pentru probleme acute, urgente şi care nu pot fi rezolvate de către medicul de familie ales în mod liber.

   Când nu trebuie să mergeţi

   Camera de Gardă nu este structura în care pot fi aprofundate aspecte clinice care nu sunt urgente sau pentru evaluare unei afectiuni cronice.

Din acest motiv, nu vă adresaţi Camerei de Gardă:

- pentru a evita listele de aşteptare în cazul consultaţiilor care nu sunt urgente, in cadrul Ambulatoriului de specialitate

- pentru a obţine completarea de reţete şi/sau de certificate

- pentru a obţine consultatii/ controale clinice care nu sunt motivate de situaţii urgente

- pentru a evita consultarea propriului medic de familie

- pentru a obţine servicii care ar putea fi furnizate în cadrul ambulatoriilor

- pentru comoditate, din obişnuinţă.

IMPORTANT Orice vizită inutilă la Camera de Gardă reprezintă un obstacol pentru cei care au o urgenţă. Utilizarea corectă a structurilor sanitare evită perturbarea acestora şi a celorlalţi utilizatori. Buna funcţionare a Camerei de Gardă depinde de noi toţi.

   Cum se intră

   În Camera de Gardă se intră direct sau cu ambulanţa apelând numărul 1-1-2

• La sosirea în Camera de Gardă, pacientul primeşte o evaluare imediată a gradului de urgenţă din partea personalului medical , care stabileşte prioritatea de acces la tratament, pe baza gravităţii cazului şi indiferent de ordinea în care s-a ajuns în spital. Această metodă este denumită “Triaj” şi are scopul de a evita timpii de aşteptare pentru cazurile urgente.

• Triajul nu ajută la reducerea timpilor de aşteptare, ci garantează că pacienţii în stare gravă, nu aşteaptă minute preţioase pentru viaţă.

Cod roşu: extrem de critic, pericol de viaţă, prioritate maximă, acces imediat la tratament;

Cod galben: grad critic mediu, prezenţa de risc evolutiv, pericol potenţial pentru viaţă; servicii care nu pot fi amânate;

Cod verde: uşor critic, absenţa riscurilor evolutive, servicii care pot fi amânate;

Cod albastru: necritic, pacienţi fără urgenţă.

IMPORTANT La Camera de Gardă are prioritate pacientul cel mai grav şi nu cel care ajunge primul. Faptul de a ajunge la Camera de Gardă cu ambulanţa nu garantează o consultaţie mai rapidă si nu garanteaza internarea in spital.